Woonoverlast

Meer weten?

Hulp nodig bij de aanpak van woonoverlast? Bel of mail met Katja Steverink van het CCV.

Verslag en presentaties symposium Woonoverlast

Het CCV organiseerde op 4 februari 2016 het symposium 'Woonoverlast: Sneller ingrijpen, oplossingsgericht werken en slachtoffers eerder helpen!' Veel onderwerpen passeerden de revue deze middag: zoals de inzet van hulpverlening bij overlast casussen, het zelfstandig wonen van kwetsbare bewoners in de wijk, interventiestrategieën, de gedragsaanwijzing, informatiedeling en dossieropbouw.

Beschrijving

Tijdens de presentatie van Michel Vols, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, kwam een aantal ontwikkelingen aan de orde. Vols maakte onderscheid tussen enerzijds mensen weren uit een bepaalde woonomgeving om overlast te voorkomen door bijvoorbeeld screening. En anderzijds de inzet van middelen om gedrag te beïnvloeden en overlast te stoppen.

Voorbeelden van dit laatste zijn de inzet van gedragsaanwijzingen, het toepassen van sluitingsbevoegd die de Weg Victoria biedt en het nieuwe wetsvoorstel aanpak Woonoverlast die in behandeling is bij de Tweede Kamer.

Overlastgevers

Recent onderzoek laat zien dat er een aantal categorieën overlastgevers zijn te onderscheiden:

  • Psychisch kwetsbaren
  • Incidentele overlast, zoals burenruzies
  • Drugsdealers en hennepteelers
  • Onaantastbaren

Stemmen

Tijdens het symposium werd gestemd over de meest voorkomende overlastklachten. Hieruit bleek dat de meeste overlastklachten gaan over psychisch kwetsbaren en over incidentele overlast zoals burenruzies.

Bij de onaantastbaren speelt angst om te melden mee, waardoor er niet per definitie veel meldingen binnen hoeven te komen, terwijl er wel veel overlast en angst is bij buurtbewoners. Intimidatie, bedreiging en geweld worden niet geschuwd door overlastgevers, om buurtbewoners in de tang te houden.

Zo'n 93 procent van de deelnemers gaf aan dat volgens hun de overlast door psychisch kwetsbaren toeneemt in de wijk. De presentaties van het symposium vindt u onderaan deze pagina.

Organisatie

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)

Documenten

Plenaire presentaties

Presentaties workshops

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.