Woonoverlast

Meer weten?

Hulp nodig bij de aanpak van woonoverlast? Bel of mail met Katja Steverink van het CCV.

Blog: Airbnb en overlast

10-01-2017

Blog van Michel Vols over de vraag wat kunnen verhuurder, gemeente en VvE nu doen aan de overlast van Airbnb. In de blog laat hij ook zien van Wet aanpak woonoverlast toevoegt aan de aanpak van deze specifieke overlast.

Beschrijving

De verhuur van panden via websites als Airbnb leidt tot de nodige problemen. Buurtbewoners ervaren overlast, de woningmarkt en leefbaarheid raken verstoord en soms is de verhuur ook gevaarlijk voor de gebruikers van de gebouwen (denk aan brandgevaar).

In de praktijk zijn het een aantal instanties die veelal optreden tegen verhuurders die Airbnb gebruiken. Zo stappen woningcorporaties naar de rechter om huurders die hun woning onderverhuren via sites als Airbnb te dwingen om hun woning te ontruimen. De jurisprudentie laat zien dat deze strategie wisselend succes heeft.

De recente jurisprudentie laat zien dat ook gemeenten – in het bijzonder de gemeente Amsterdam – en Vereniging van Eigenaars actief zijn in het tegengaan van (problemen veroorzaakt door) Airbnb. In deze blog geeft Vols een overzicht van de meest recente uitspraken. Ook gaat hij in op de mogelijkheden van de Wet aanpak woonoverlast, die op 22 december 2016 door de Tweede Kamer is aangenomen.

Auteur

Michel Vols, Universiteit van Groningen

Links

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.