Woonoverlast

Nieuws

26 sep 2019

Buurtbemiddeling succesvol in 70% van de gevallen

Ten opzichte van 2017 hebben woningcorporaties meer meldingen binnengekregen over geluidsoverlast, vervuiling, verwaarlozing en agressief gedrag. ‘Verwarde’ huurders hebben hierin volgens de woningcorporaties het grootste aandeel. Buurtbemiddeling biedt in 70% van de gevallen een oplossing, zo blijkt uit de cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

26 sep 2019

Huurders hebben vaker woonoverlast

Woningcorporaties zien alle vormen van woonoverlast stijgen. Zij dringen aan op meer regie op samenwerking, afstemming en informatie-uitwisseling tussen gemeenten, zorg, welzijn en politie. Dat blijkt uit onderzoek van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in de Corporatiemonitor Woonoverlast 2019.

24 sep 2019

Het CCV aanwezig bij rondetafelgesprek over burenoverlast

De Tweede Kamer houdt op 2 oktober een rondetafelgesprek ‘burenoverlast’. Naast Tweede Kamerleden zullen ook vertegenwoordigers van diverse organisaties aanschuiven zoals de VNG, Aedes, Politie, GGZ, Woonbond, Rijksuniversiteit Groningen, Bureau Woontalent.

02 sep 2019

CCV verzorgt workshop woonoverlast tijdens Dag van Weerbaar Bestuur

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is aanwezig op de Dag van Weerbaar Bestuur op 12 september in de Mariënhof in Amersfoort. CCV-directeur Patrick van den Brink bezoekt de bijeenkomst en CCV-adviseur Katja Steverink (foto) geeft, samen met Francis Saathof van Bureau Woontalent, een workshop over de Wet aanpak woonoverlast.

05 jun 2019

Succesvolle aanpak woonoverlast door inzet Haagse Pandbrigade

Dankzij de Haagse Pandbrigade konden in 2018 met succes maatregelen worden getroffen tegen onder meer woonoverlast. Dit blijkt uit het VTH jaarverslag, waarin het college van de gemeente Den Haag rapporteert over de uitvoering van de vergunnings- toezicht- en handhavingstaken.

14 mei 2019

Nieuw dossier kwetsbare overlastgevers biedt handelingsperspectief

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid introduceert een nieuw dossier ‘kwetsbare overlastgevers’ op de themawebsite hetccv-woonoverlast.nl. Centraal hierin staan de mensen met verward gedrag die woonoverlast veroorzaken.

06 mei 2019

Rijksuniversiteit Groningen lanceert nieuwe website over woonoverlast

Wat kun je doen als je last hebt van de buren? Bij overlast is niet voor iedereen direct duidelijk wat je moet of kunt doen en de stap naar officiële instanties is soms groot. Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben daarom een website opgezet waar burgers gratis juridisch advies ontvangen wanneer zij te maken hebben met overlast door buurtbewoners: overlastadvies.nl.

27 mrt 2019

Wat te doen als je last hebt van windgongen van je buurman?

Een buurman die zijn tuin heeft volgehangen met windgongen. Je ergert je groen en geel aan het geluid. Wat moet je doen? Bij lawaaioverlast is praten met je buren vaak al genoeg, stelt Frannie Herder van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in Plus Magazine.

13 mrt 2019

Gemeenten kunnen illegaal verhuur van woningen strenger aanpakken

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om onderverhuurders van sociale huurwoningen of vakantiehuizen aan te pakken. De overtreders riskeren straks fors hogere boetes.

21 feb 2019

"Stop met het uitschelden van buren!"

De aanpak van ernstige woonoverlast is erg actueel. Dat blijkt uit het feit dat meerdere gemeenten gebruikmaken van de Wet aanpak woonoverlast. Inmiddels hebben burgemeesters de eerste waarschuwingen uitgedeeld en de eerste gedragsaanwijzingen opgelegd aan overlastgevers.