Woonoverlast

Het CCV helpt

Het CCV kan u adviseren over uw aanpak woonoverlast. Zoals vragen over beleidsplannen, samenwerking tussen partners en het delen van goede voorbeelden.

Voor individuele casussen kunt u de tool Beoordeel uw casus op deze website gebruiken en informatie inwinnen bij uw eigen juridische afdeling.

Bel of mail met Katja Steverink CCV-adviseur Aanpak woonoverlast of Frannie Herder CCV-adviseur Buurtbemiddeling.

Nieuw: overzicht van overlastprofielen in de aanpak van woonoverlast

11-12-2023

Samen met een aantal gemeenten, woningcorporaties, en welzijnsorganisaties ontwikkelde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) overlastprofielen. Dit overzicht helpt professionals om te denken in oplossingsrichtingen en bij het kiezen van mogelijke interventies. Hiermee kunnen zij overlastveroorzakers en hun buren nog beter helpen en de overlast verminderen of beëindigen.

Het CCV werkt al jaren nauw samen met de praktijk aan de aanpak van woonoverlast. Na honderden overlastzaken gezien en besproken te hebben, werd duidelijk dat situaties vaak ook overeenkomsten hebben. Katja Steverink, adviseur woonoverlast bij het CCV vertelt: “Als uitgangspunt geldt dat elke situatie op zichzelf staat en uniek is. Maar sommige kenmerken in overlastsituaties zagen we wel steeds terugkomen. Daarom hebben we deze kenmerken samen met professionals onder een vergrootglas gelegd en konden we deze samenvatten in overlastprofielen.”

Vier overlastprofielen

In totaal zijn er vier profielen opgesteld die professionals kunnen helpen om in oplossingen te denken in een overlastzaak. Ook helpt het hen om na te denken over de soort interventies die mogelijk zijn. De profielen zijn dus geen voorgeschreven routes en kennen ook geen dwingend karakter. Steverink: “Bij iedere situatie kijken professionals elke keer opnieuw naar wat de overlast precies is, wie de veroorzaker is, wat de reden is voor de overlast en welke aanpak het meest geschikt is. Het gaat vaak om weerbarstige problemen en dan is het ook prettig om ideeën te krijgen voor mogelijke oplossingsrichtingen. Dat is wat de overlastprofielen beogen te doen.”

Verschillende soorten woonoverlast en overlastveroorzakers

In Nederland bestaan er veel verschillende soorten overlast en overlastveroorzakers. De afgelopen jaren gaat het om onder meer geluidsoverlast, intimidatie en bedreigingen van buren, vervuilde woningen en tuinen, overlastgevende dieren, maar ook bezoek dat overlast veroorzaakt en drugsproblematiek. De overlastveroorzakers worstelen vaak met onderliggende problemen zoals psychische aandoeningen, verslavingen, een verstandelijke beperking of ouderdomsklachten.

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.