Woonoverlast

Meer weten?

Hulp nodig bij de aanpak van woonoverlast? Bel of mail met Katja Steverink van het CCV.

Gedragsaanwijzing helpt tegen woonoverlast

20-02-2016

In dit artikel geeft Roland Oude Ophuis inzicht in de uitkomsten van de evaluatie gedragsaanwijzing woonoverlast. De gedragsaanwijzing blijkt een effectieve manier om overlast aan te pakken. De overlast stopt in veel gevallen en ontruiming is niet nodig.

Beschrijving

Tegen woonoverlast bestaan allerlei lichtere interventies. Wanneer die niet werken, kunnen corporaties een ontruimingsprocedure beginnen. Dat doen ze liever niet. De gedragsaanwijzing woonoverlast is een nuttige, bruikbare en veelal effectieve interventie voor het terugdringen van woonoverlast. In de meerderheid van de onderzochte gevallen verdwijnt de overlast na de vaststelling van de gedragsaanwijzing. Het ziet er dus naar uit dat de gedragsaanwijzing, wanneer lichtere interventies niet werken, een leemte in het instrumentarium inderdaad opvult.

Hierbij wel de toevoeging dat de leemte niet echt bestond, omdat de gedragsaanwijzing namelijk gebruikmaakt van bestaande juridische mogelijkheden. Bijna alle corporaties die aan de pilot hebben deelgenomen denken dan ook gedragsaanwijzingen in de toekomst vaker in te zetten.

Dit artikel is gebaseerd op het onderzoek Hoe werken gedragsmaatregelen woonoverlast? Evaluatie gedragsaanwijzing woonoverlast.

Auteur

Roland Oude Ophuis, Regioplan beleidsonderzoek

Uitgever

SECONDANT

Links

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.