Woonoverlast

Meer weten?

Hulp nodig bij de aanpak van woonoverlast? Bel of mail met Katja Steverink van het CCV.

Helpt dat, een gedragsmaatregel tegen woonoverlast?

12-01-2016

In dit artikel gaat mr P.G.A. van der Sanden in op de vraag of het opleggen van een gedragsmaatregel een hype is, of juist een effectief middel om woonoverlast te bestrijden. Wanneer lichtere interventies niet hebben gewerkt, kan de gedragsaanwijzing volgens Van der Sande een effectieve aanvulling zijn.

Beschrijving

Is het verschijnsel ‘gedragsaanwijzing’ of ‘gedragsmaatregel’ een hype? Het middel tegen woonoverlast is volgens onderzoekers innovatief: een effectieve combinatie van afschrikken, hulp verlenen en een norm bevestigen. Bewonerscommissies geven al aan: “Gedragsaanwijzingen, die zouden jullie vaker moeten geven!” Maar is dit pleidooi terecht?

Volgens de auteur is de ‘gedragsaanwijzing’ inderdaad een hype, maar dat is volgens hem niet onbegrijpelijk. De belangstelling voor dit aloude instrument is in de afgelopen jaren toegenomen. Dit is zowel het gevolg van wetenschappelijk opgeworpen pleidooien, als van enkele smaakmakende toepassingen in de praktijk. Wanneer lichtere interventies niet hebben gewerkt, kan de gedragsaanwijzing een effectieve aanvulling zijn.

Auteur

mr P.G.A. van der Sanden

Uitgever

Huurrecht@ctueel

Bestanden

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.