Woonoverlast

Het CCV helpt

Hulp nodig bij de opzet van buurtbemiddeling?

Bel of mail met Frannie Herder, CCV-adviseur Buurtbemiddeling, 06 - 120 647 72.

Meer gemeenten starten met buurtbemiddeling

08-02-2021

Weer 11 nieuwe gemeenten zijn gestart met buurtbemiddeling en daarmee komt de landelijke dekking op 85%. Dat betekent dat 298 gemeenten dit instrument nu inzetten. “We zijn goed op weg naar de 100% score en daar zijn we als Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid trots op”, zegt CCV-adviseur Katja Steverink.

Buurtbemiddeling is inmiddels al 25 jaar actief. Daarbij was 2020 een bizar jaar waarin door corona burenoverlast in een groot aantal gemeenten toenam en veel bewoners zich meldden bij buurtbemiddelaars. Eén daarvan was Peter de Vroet, die zijn verhaal doet in dagblad de Stentor.

Hoogoplopend conflict

Toen de 49-jarige nieuwe buren kreeg leek er geen vuiltje aan de hand. Toch moest een buurtbemiddelaar uit Zutphen er afgelopen jaar aan te pas komen om een hoogoplopend conflict tussen hem en zijn nieuwe buren uit de wereld te helpen. Hij was niet de enige, want in de gemeente Zutphen steeg het aantal buurtbemiddelingen in 2020 van 104 naar 143.

“We hadden afspraken over een erfafscheiding gemaakt. De frustraties hierover liepen steeds verder op. Het zorgde er bij ons voor dat we zelfs geen gedag meer zeiden”, zegt De Vroet. Zijn advocaat wees hem op buurtbemiddeling. “Ik wist helemaal niet dat het bestond. Dat hadden we achteraf gezien veel eerder moeten doen.”

Lontjes worden korter

Onder toezicht van Mark Rietdijk, coördinator van Buurtbemiddeling in Zutphen, ging De Vroet in gesprek met zijn buren. Rietdijk herinnert zich de ontmoeting nog goed. “Het verschil tussen binnenkomst en het vertrek was groot. Er werd weer met elkaar gesproken. Soms is daar een neutraal iemand voor nodig.” Hij ziet dat corona afgelopen jaar als een soort katalysator heeft gewerkt. “Mensen zitten meer thuis, waardoor irritaties vaker opvallen. Daarnaast worden de lontjes korter.”

Buurtbemiddeling werpt al jaren vruchten af: het helpt bij het oplossen van 7 van de 10 burenruzies. Buurtbemiddeling zorgde bij De Vroet voor begrip voor zijn nieuwe buren. Gezamenlijk maakten ze afspraken over de te plaatsen muur en dat ze elkaar weer met respect zouden behandelen. De buren spreken nu weer met elkaar.Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.