Woonoverlast

Het CCV helpt

Hulp nodig bij de opzet van buurtbemiddeling?

Bel of mail met Frannie Herder, CCV-adviseur Buurtbemiddeling, 06 - 120 647 72.

Corona en hittegolf: 60% meer meldingen bij buurtbemiddeling

24-08-2020

Politie Oost-Nederland kreeg een recordaantal meldingen over burenruzies en -overlast de afgelopen tijd. Bente London ziet hetzelfde beeld. Ze bekeek namens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) het aantal aanmeldingen bij buurtbemiddeling. "Landelijk ligt dat percentage 60% hoger dan aan het begin van dit jaar.”

Meer thuiswerken door corona en het warme weer bleken in sommige wijken, vooral in steden, een slechte combinatie. Politiewoordvoerder Simen Klok van de regio Oost-Nederland: “Als we kijken naar de cijfers van overlast in buurten van de afgelopen tijd, dan zien we steeds dat geluidoverlast en jeugdoverlast landelijk tot wel 60 tot 70 procent hoger liggen dan vorig jaar.” Tijdens de hittegolf kwamen er in een week tijd ruim 1000 meldingen van overlast binnen bij de politie regio Oost-Nederland.

Thuiswerken en overlastmeldingen

Bente London, coördinator buurtbemiddeling in Amsterdam, beaamt dat thuiswerken één van de oorzaken is voor de toename van overlastmeldingen bij buurtbemiddeling deze zomer. “Als je moet werken terwijl de kinderen van je buurman in een zwembadje in de tuin lawaai maken of de overbuurman dagen aan het klussen is, dan kan dat tot spanningen leiden. Op kantoor hoor je die omgevingsgeluiden veel minder.”

Volgens London is er ook nog een andere oorzaak van de spanningen en dat zijn de coronamaatregelen. “Iedereen gaat anders om met die maatregelen. De één is heel strikt, de ander niet. Dus als iemand die strikt is bij zijn buurman een feestje in de tuin ziet, dan zorgt dat voor onrust.”

Minder meldingen overlast op platteland

Er zijn per gemeente grote verschillen in het aantal overlastmeldingen. Zo valt het aantal meldingen op het platteland mee. "Zeker in de dorpen van de gemeente Raalte, daar wonen mensen lang en kennen ze mensen elkaar goed. Je weet wat er aan de hand is bij je buren. Dat maakt wel dat de verdraagzaamheid groter is”, aldus Fenna Lont, coördinator buurtbemiddeling in Raalte en Wageningen.

Overigens is volgens Bente London het aantal meldingen in de zomer niet per se hoger dan in de winter. “In de zomer heb je een ander soort meldingen dan in de winter. Maar deze stijging komt echt door de combinatie van corona en het warme weer.”

Buurtbemiddeling en corona

Buurtbemiddeling was volgens London de afgelopen maanden lang niet altijd eenvoudig. “Vaak moest dat online gebeuren. Via Zoom proberen spanningen weg te nemen, dat werkt niet altijd, of is niet voor iedere burenruzie geschikt”, zegt de coördinator buurtbemiddeling. Reguliere buurtbemiddeling, waarbij de buren op neutraal terrein samen komen met een bemiddelaar, is wel succesvol. “70 procent wordt opgelost.”

Bron: de Stentor - Spanning in de buurt loopt op

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.