Woonoverlast

Meer burenruzies in coronatijd

28-09-2020

Burenruzies zijn van alle tijden, maar in coronatijd bereiken ze een piek. Nu meer mensen thuiswerken, levert dat de nodige irritaties op. Bij Beter Buren, het bureau dat bemiddelt bij burenconflicten in Amsterdam en de regio, zagen ze het aantal meldingen sinds de lockdown met een kwart toenemen.

In hetzelfde schuitje

Vorig jaar waren er in het tweede kwartaal 365 aanmeldingen bij Beter Buren, dit jaar waren dat er 477. "Vooral in Zuid, Oost en Noord zijn de aanmeldingen snel toegenomen,” zegt directeur Bente London van de stichting in Het Parool. "De eerste weken van de lockdown was er nog een gevoel van verbinding, onder het mom van: 'we zitten allemaal in hetzelfde schuitje'. Dat warme gevoel koelde echter flink af in april, toen mensen het zat werden."

Meer thuiswerken

Lawaai staat aan de top van de ergenissen die binnen komen bij Beter Buren. Omdat mensen nu meer thuiswerken, horen ze geluiden waar ze eerder minder last van hadden. Daarnaast worden er ook veel klachten ingediend over stank en overlast. In ongeveer 20% van de zaken van Beter Buren is een ‘kwetsbare’ buur betrokken, iemand met psychische problemen of bijvoorbeeld ouderen met dementie. Een aandeel dat volgens London met het jaar groeit.

'Leer je buren kennen'

Naast de veranderde thuissituaties speelt volgens London echter nog en factor een rol in de burenruzies en dat is dat we de buren minder goed kennen dan voorheen. Eerder belden we 's avonds aan bij de buren als we een boodschap waren vergeten, maar tegenwoordig is alles tot laat in de avond beschikbaar in de supermarkt. London: "Als je ergens gaat wonen, zorg dat je je buren leert kennen. Je hoeft geen vrienden te worden en wekelijks op de koffie, maar elkaar meer kennen dan alleen groeten is een goede basis. Als je niet weet of je buren nachtdienst hebben of in de verpleging zitten, net ontslagen zijn of een ziek kind hebben, kun je ook niet duiden wat er aan de hand is. Dat kan ervoor zorgen dat buurtgenoten een negatief beeld van elkaar vormen, terwijl ze elkaar helemaal niet kennen."

Bronnen

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.