Woonoverlast

Burgemeester Ede maakt eind aan geluidsoverlast via huisverbod

19-11-2020

René Verhulst, burgemeester van de gemeente Ede, heeft een bewoners van zijn gemeente wegens aanhoudende geluidsoverlast een huisverbod van 10 dagen opgelegd. Het is voor het eerst in Nederland dat een burgemeester een koopwoning afsluit vanwege geluidsoverlast.

Burgemeester Verhulst nam de maatregel dan ook niet zonder gegronde reden. De bewoner hield zijn buren al jaren uit hun slaap door ’s nachts harde muziek te draaien en auto’s met veel lawaai te repareren. Politie en toezichthouders brachten de man afgelopen jaren vaak een bezoek.

Woonverbod

Dat eerdere acties niet hielpen, bleek voor Verhulst de druppel. Hij maakte voor het eerst gebruik van de bevoegdheid om een woning te sluiten wegens geluidoverlast. De bevoegdheid komt voort uit wat de ‘Wet Aanpak Woonoverlast’. Deze wet is sinds 2017 van kracht en geeft burgemeesters in extreme gevallen de mogelijkheid een woonverbod op te leggen. De voorwaarde is dat er sprake moet zijn van ‘ernstige en herhaaldelijke hinder’.

Een goede zaak

Burgemeesters sloten afgelopen jaren al duizenden drugspanden op basis van de Opiumwet. Dat ook geluid nu op deze manier beboet wordt in Ede, is volgens Erik Roelofsen – directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder – een goede zaak. “Gemeenten zijn tot nu toe veel te terughoudend in het gebruik van de mogelijkheden die deze wet biedt. Elk jaar krijgen we honderden meldingen van geluidsoverlast. Niet allemaal zo ernstig, maar ook een aanwijzing of een waarschuwing komt er vaak niet”, zo stel in de Gelderlander|https://www.gelderlander.nl/ede/man-die-straat-terroriseerde-met-nachtelijk-geklus-uit-eigen-huis-gezet-buurt-opgelucht-je-slaapt-er-niet-van~a5b5b685].

Meer informatie

Kijk in onze rubriek Gedragsaanwijzingen welke mogelijkheden burgemeesters, verhuurders en rechters hebben bij de aanpak van bewoners die overlast veroorzaken. In deze rubriek is (onder het tabje Praktijkvoorbeelden) tevens de uitspraak beschikbaar (die de rechter naar aanleiding van het huisverbod in Ede deed).

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.