Woonoverlast

Wat te doen als je last hebt van windgongen van je buurman?

27-03-2019

Een buurman die zijn tuin heeft volgehangen met windgongen. Je ergert je groen en geel aan het geluid. Wat moet je doen? Bij lawaaioverlast is praten met je buren vaak al genoeg, stelt Frannie Herder van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in Plus Magazine.

Buurtbemiddelaars

“Het is zo lekker om je verhaal te kunnen doen bij mensen die naar je luisteren. Dat lucht al enorm op. Buurtbemiddelaars geven ook tips wat je zelf kunt doen om de situatie op te lossen. Daarmee kunnen slachtoffers soms al verder.”

Dat gesprek is volgens Herder het beste voordat de ergernis te hoog is opgelopen of als de ergste irritatie is gezakt. Als een gesprek niet helpt, kun je in 80 procent van alle gemeenten terecht bij buurtbemiddeling. Goed getrainde, deskundige vrijwilligers wonen zelf in de buurt en helpen de boel weer vlot te trekken.

Van geen kwaad bewust

Vaak gaat de buurtbemiddelaar op verzoek van buur A het gesprek aan met buur B. “Het komt voor dat die zich van geen kwaad bewust is en schrikt van het bezoek van de buurtbemiddelaars. Daarmee ligt het probleem wel meteen op tafel en soms kan buur B het vervolgens zelf met de buren ­oplossen”, vertelt Frannie Herder.

Bij 30 procent van de meldingen vindt een gesprek onder begeleiding van een buurtbemiddelaar plaats. Het doel is dat de kibbelende buren zelf met een oplossing komen, want de buurtbemiddelaars zijn geen rijdende rechters. “Als buren eenmaal met elkaar om de tafel gaan, komt het bijna altijd goed. In veel gevallen blijkt dat moeilijker als het conflict al langer duurt.” Dan is het volgens de CCV-adviseur lastig om iemand nog in de ogen te kijken. “Daarom kun je maar beter zo snel mogelijk bij buurtbemiddeling aan de bel trekken; des te ­groter is de kans op een oplossing.”

Wet aanpak woonoverlast

Soms is het conflict zo ernstig dat de burgemeester moet worden ingeschakeld. Via de Wet aanpak woonoverlast krijgen burgemeesters de mogelijkheid om specifieke gedragsaanwijzingen te geven aan overlastgevers in zowel huur- als koopwoningen. Als een waarschuwing en de buurtbemiddeling niet hebben gewerkt, kan de gemeente een boete opleggen.

Links

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.