Woonoverlast

Het CCV helpt

Het CCV kan u adviseren over uw aanpak woonoverlast. Zoals vragen over beleidsplannen, samenwerking tussen partners en het delen van goede voorbeelden.

Bel of mail met Katja Steverink CCV-adviseur Aanpak woonoverlast of Frannie Herder CCV-adviseur Buurtbemiddeling.

Pand sluiten op basis van de Gemeentewet

Op basis van artikel 174a van de Gemeentewet is de burgemeester bevoegd om een woning te sluiten als er sprake is van een ernstige verstoring van de openbare orde. Overlast veroorzaakt door een verwarde verhuurder zou in beginsel kunnen leiden tot een dergelijke verstoring van de openbare orde. In de rechtspraak wordt deze eis echter streng uitgelegd. Het moet gaan om ernstige overlast die nadelig is voor de veiligheid en gezondheid van de buurt.

Meer lezen

Voorbeeld: Sluiting vanwege overlast

Een verwarde bewoner veroorzaakt al lange tijd veel overlast. Hij schreeuwt voortdurend, gooit spullen uit de woning en ontvangt onguur bezoek. Ook vinden er branden plaats in de woning.

De burgemeester sluit de woning. De rechtbank acht de sluiting niet rechtmatig, maar in hoger beroep besluit de Raad van State dat de sluiting wel rechtmatig is. De overlast is voldoende ernstig om de sluiting te rechtvaardigen.

Uitspraak

  • Klik hier voor de uitspraak.

Cookiemelding

akkoordDeze website maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.